dilluns, 20 d’abril de 2020

FÁBRICA DE CARBUROS ELÉCTRICOS

ELS CARBURS

Coneguda en els seus primers anys de producció per Carbons Asols, es troba al terme municipal de Castellgalí, molt propera al barri de Boades. Molts santvicentins hi van treballar.
La va fundar l'any 1898 en Climent Asols i Bovet. I va ser la primera fàbrica de tot l'Estat en produir Electrodes de carbó per a l'enllumenat públic elèctric. Des dels seus inicis es va destacar per la seva gran activitat exportadora, ja que subministrava a ciutats com París, Berlín, Nova York, Boston, Xicago o Sidney. Era una de les fàbriques més modernes del país pel que fa a la seva avançada tecnologia. La maquinària era construïda a Berlín. Per al seu funcionament, la fàbrica aprofitava la força hidràulica del riu.
Gràcies a la neutralitat de l'Estat espanyol en la Primera Guerra Mundial, la seva producció va experimentar un gran impuls.
Entre altres curiositats a destacar, aquesta fàbrica va fabricar els raig lluminosos de Montjuic que es van estrenar per l'Exposició Universal de l'any 1929, celebrada a Barcelona.
El complex està format per diferents naus de forma rectangular, fetes de maó, amb finestrals d'arc de mig punt, disposades al llarg de dos carrers que es creuen, entre elles es troben sis xemeneies de considerable alçada, que es corresponen als seus respectius forns.
Acompanya aquestes instal·lacions la casa principal, d'estructura similar a les cases destinades a oficines de les colònies industrials: base quadrada, amb planta i dos pisos, coberta amb teulada a quatre vessants, al vertex dels quals hi ha una torre lluernària.
Imatges de principis del segle XX.
Cedides Sílvia Tardà.

Arxiu Miquel Vila


Cedides David Bricollé


Cedides David Bricollé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada