diumenge, 8 de març de 2020

LA FONERIA SOLVAS

LA FONERIA SOLVAS

Al carrer d'Osona, número 21, fa molts anys hi havia hagut una fàbrica de botons. En aquell espai, els dos cunyats, José Antònio Solvas i Francisco de Diego, casats amb les germanes Francisca i Maria Méndez, respectivament, l'any 1955 van muntar un nou negoci: una foneria.

1964 La Foneria Solvas, al carrer Osona.
Cedida Paquito de Diego.

En Francisco compaginava la seva feina a la foneria amb el treball de transportista de terra, sorra i grava.La foneria, regentada pels dos cunyats, va passar als seus fills fins que es va tancar.


Cedida Paquito de Diego.

A la imatge superior podem veure els treballadors vessant el metall dins les caixes.

El cavall de la ja coneguda com a plaça del cavall o del cavallet, es va fer en aquesta foneria, per encàrrec del gremi de Carreters i Cansaladers del poble. La gent del gremi va comprar un cavall de cartró i, a la foneria, el van convertir en un dels elements tradicionals de Sant Vicenç.
El material que es va utilitzar fou foràmica, una mena de terra blanca, molt fina que es barreja amb resina i un accelerant en una màquina. Un cop feta la barreja i a una temperatura de 1.500 graus el líquid es vessa en una de les caixes (com a la imatge) i després s'hi summergí el cavall de cartró. El procés es va fer en dues etapes, una per a cada meitat del cavall per a no malmetre les potes i orelles.
Aquest laboriós procés va ser un regal de la foneria.

La foneria ha estat oberta prop de cinquanta anys. Als seus inicis, es dos socis propietaris van haver de comprar un vehicle per a poder visitar clients i proveedors, una Lube.


  Francisco de Diego damunt la moto, davant de la Foneria.
Cedida Paquito de Diego.


1956 xemeneia de la foneria.
Cedida Paquito de Diego.


1956 davant la porta de cèrrega de la foneria.
Josep Maria, Maria (mare) i Encarna (tieta).
Cedida Paquito de Diego. 


Anys cinquanta.
José Quesada i Francisco
a la teulada de la foneria.
Cedida Paquito de Diego.

Aquestes imatges, de principis dels anys seixanta, ens donen una idea de la vida laboral de l'empresa. Una empresa familiar on la canalla hi era present, al temps que aprenia l'ofici.

1963
1964

1964
1964
Cedides Paquito de Diego.

Imatges dels anys setanta del carrer d'Osona i la foneria.Cedides Paquito de Diego.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada